02 03 שושנ'ס: באביב הם ישובו חזרה - בצלים ופקעות של פרחים 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

באביב הם ישובו חזרה - בצלים ופקעות של פרחים

34
מרגישים אותו, סוף סוף הוא הגיע...כן, הסתיו!
הריח שאחרי הגשם הראשון, ריח האבק שנשטף, ריח האדמה שסופגת מים, העננים האפורים, והרוח הקרירה בסוף היום...

ועכשיו, כשהוא כאן באופן רשמי, זה הזמן לפזר ולטמון זרעי בצלים ופרחים כדי שיפרחו במלוא עוצמתם באביב. מה כדאי לשתול בעציץ, אלו שילובים מומלצים, ואיך ניתן להאריך את זמן הפריחה? 























הם פורחים בגלים מרהיבים, בשלל מינים וגוונים, בסוף החורף ובתחילת האביב. לא חייבים גינה גדולה, ניתן להטמין גם בעציצים במרפסת או בחוץ על אדן החלון, ולחכות בסבלנות. לפני שנתחיל, נעשה קצת סדר בין כל הסוגים של 'צמחי הבצל' (או בשמם הבוטני גיאופיטים) וזרעי הפרחים העונתיים.


צמחי הבצל


בתקופת היובש (קיץ) הצמחים נמצאים בתרדמה ומתעוררים, צומחים ופורחים בעונת הגשמים. בתום עונת הצמיחה נובלים ומתים כל חלקי הצמח שמעל פני האדמה, אברי האגירה נשארים באדמה ועם מחזור הגשמים הבא מתעוררים שוב.

ניתן למיין את הגיאופיטים לקבוצות לפי האיבר האוגר מזון:
 
1. בצלים: איברי האגירה וההתעבות הם העלים. בקבוצה זו נכללים נרקיס, צבעוני, יקינטון ושושן.
2. פקעות: אברי האגירה וההתעבות הם הגבעול ששינה צורתו והתעבה. בקבוצה זו נכללים סייפן, רקפת וכרכום.
3. קנה שורש: גבעול תת-קרקעי אופקי או מאונך. בקבוצה זו נכללים אירוס וקלה.
4. שורשים מעובים: אברים אוגרי מזון הנושאים בחלקם העליון גבעול תת-קרקעי קצר. הנוריות נכללות בקבוצה זו.

זרעי הפרחים החורפיים



הזרעים הם יחידות קיימא המסוגלים לשרוד תנאי סביבה קשים ביותר בזכות מבנם החסין והתרדמה בה הם שרויים. עם בוא עונת הגשמים, הם נובטים וצומחים במהירות. עם בוא עונת היובש, יוצרים הצמחים זרעים, מפזרים אותם ומתים.

ניתן לחלק את העונתיים החורפיים לשתי קבוצות עיקריות: צמחי בר חד שנתיים, המשווקים במשתלות לפי אזורי הגידול הטבעי שלהם בארץ, ובהם ניתן למצוא פרג, ציפורנית מצרית, תורמוס ההרים, דרדר כחול וקחוון החוף, וצמחי נוי חד שנתיים, שלא זקוקים לתנאים מיוחדים כדי לנבוט ובהם הטופח הריחני (אפונה ריחנית), כובע נזיר, סלסלי כסף, ציפורני חתול תרבותיות ועוד.
  




חומרים הדרושים



שלבי הכנת העציצים

  
1. נקו את העציצים.

2. אם אתם משתמשים בעציצי חרס או קרמיקה ישנים שיש בהם שאריות אדמה וצמחים, הניחו שכבה של טוף גס בתחתית העציץ. אם החלטתם לשתול בסלסילות קש או אדניות עץ, דאגו להניח ולהדק יריעת ניילון בחלק הפנימי (השתמשו במהדק סיכות) לפני הכנסת הטוף.

3. מקמו את העציצים במקום מואר עם שמש ישירה למספר שעות. שימו לב כי ישנם צמחים בודדים דוגמת הרקפת שזקוקים לתנאים של צל חלקי עד מלא, ללא שמש ישירה.

4. מלאו את העציצים בתערובת של 2/3 טוף גרוס דק ו-1/3 תערובת שתילה. הגיאופיטים אוהבים אדמה מנוקזת.

5. הטמנת "בצלים": יש לקרוא את ההוראות על גבי אריזת ה"בצלים": לכל סוג ומין ישנן דרישות שונות של עומק השתילה ומרווחי השתילה בין הפקעות. ישנם בצלים, דוגמת צבעונים שדורשים קירור במקרר מספר שבועות לפני הטמנתם בקרקע. ישנם בצלים, דוגמת כלניות ונוריות שיש להשרות במים לפני הטמנה.






6. זריעה: גם כאן, חשוב לקרוא את ההוראות על גבי האריזה לפני שזורעים. המינים השונים נבדלים ביניהם בעומק הזריעה ובמרווחי הזריעה ובדרישות האור.


7. הכינו שלטים קטנים או יתדות סימון, רשמו מה שתלתם כדי שלא תשכחו וצרו באותה הזדמנות מראה מקסים.



  
הרכיבו והכינו מספר עציצים שונים. פזרו בין הצמחים בגינה, במרפסת או על אדן החלון ותוכלו להנות משלל הפריחות, הצבעים והריחות שיסמלו את סופו של החורף ותחילת האביב.


שלכם, שושן





תוויות: , , ,

35 36 37 38